Violenta in familie

 
 1. Ce pot face daca sunt victima a violentei în familie?
  Cel mai important lucru este sa spui cuiva despre ceea ce ti se intampla. Poti face o sesizare la sectia de politie pe raza careia locuiesti, iar daca esti copil poti sesiza acest lucru fie la Politie, fie la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, fie la Telefonul copilului, nr. 116111.
 2. Ce este un ordin de protectie?
  Ordinul de protectie a fost introdus prin Legea 25/2012 si este un act emis de judecator, in baza caruia victima este protejata de viitoarele abuzuri ale agresorului. Scopul ordinului este inlaturarea starii de pericol pentru victima.
 3. Cum pot obtine un ordin de protectie?
  Victima poate depune cerere pentru emiterea ordinului de protectie personal, prin reprezentantul ei legal, prin procuror, prin reprezentantul autoritatii sau structurii competente la nivelul unitatii administrativ-teritoriale cu atributii in domeniu sau prin reprezentantul oricaruia dintre furnizorii de servicii sociale acreditati conform legii, cu acordul victimei. Legea 25/2012 are anexat formularul care trebuie completat de catre victima. Cererea este scutita de taxa de timbru. La cererea persoanei care solicita ordinul de protectie i se poate acorda asistenta sau reprezentare prin avocat.
 4. Cat dureaza emiterea unui ordin de protectie?
  In caz de urgenta, instanta poate emite ordinul de protectie in aceeasi zi in care se depune cererea.
 5. Cat are valabilitate un ordin de protectie?
  Durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie se stabileste de judecator, fara a putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.
 6. Ce se întâmpla daca sunt încalcate prevederile ordinului de protectie?
  Incalcarea oricareia dintre masurile dipuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
 7. Cum pot depune o plângere?
  Plangerea o poti depune la sectia de politie pe raza careia domiciliezi sau pe raza careia s-a comis infractiunea. Solicita in incinta sectiei, la relatii cu publicul, sprijin din partea politistilor cu competenta in domeniu. Plangerea o poti depune personal, prin posta, prin e-mail sau prin alta persoana, numita mandatar, pentru care tu ti-ai dat consimtamantul.
 8. Pot renunta la o plângere dupa ce a fost depusa?
  In cazul infractiunilor ce se pot sesiza la plangerea prealabila (cum ar fi lovirile si alte violente), exista posibilitatea retragerii plangerii. Acest fapt nu-ti garanteaza insa ca o fapta similara nu se va mai produce. Pentru infractiunile pentru care punerea in miscare nu se face obligatoriu la plangerea prealabila, plangerea nu poate fi retrasa.
 9. Violenta domestica are loc doar într-o anumita clasa sociala sau minoritati?
  Violenta domestica nu este specifica unei anumite clase sociale sau unei anumite minoritati. Sunt multe situatii in care agresorul si/sau victima au studii superioare, au o situatie materiala buna sau foarte buna, au o imagine sociala impecabila si totusi conflictele se acutizeaza iar bataile sunt la ordinea zilei. Din pacate, cei cu un nivel de educatie ridicat si o situatie materiala peste medie evita sa sesizeze violenta la care sunt supusi, in mai mare masura decat cei cu studii medii si cu o situatie materiala mai putin buna.
 10. Numai femeile sunt victime ale violentei in familie?
  Femeile nu sunt singurele victime ale violentei in familie, dar sunt cele mai multe (circa 95% din total). Barbatii reprezinta circa 5% din victime.
 11. Violentele domestice sunt cauzate de consumul de alcool sau droguri?
  Consumul de alcool sau droguri devine o conditie favorizanta producerii violentelor in familie, dar exista si persoane care nu consuma astfel de substante si sunt totusi violente. Cauzele tin atat de psihologia fiecaruia cat si de modul in care persoana respectiva a fost educata, respectiv de modelele pozitive sau negative oferite ei in copilarie, in principal de familie.
 12. Violenta domestica este declansata de stress, de exemplu, pierderea locului de munca sau probleme maritale?
  Este posibil ca in perioade de crize cum ar fi somajul, lipsa banilor, decesul unei persoane importante, sa se produca o acutizare a violentelor in familie. Cu siguranta ele existau in stare latenta, inca inainte ca aceasta criza sa le scoata la suprafata.
 13. Ce am facut sa îl provoc pe partenerul meu la violenta?
  Nimeni nu este vinovat ca este batut. Cuvantul „provocare” este des folosit de agresori, pentru a-si justifica faptele. In violenta in familie nu este vorba de provocare, ci de comunicarea deficitara intre parteneri.
 14. Exista si cazuri de violenta domestica în care barbatii sunt victime?
  Da, statistica arata ca 5% dintre victime sunt barbati.
 15. Violenta domestica este o problema mai putin serioada decât violenta reala, precum crimele stradale?
  Violenta domestica este o problema mai serioasa si mai grava chiar decat violenta stradala. Gravitatea ei decurge din faptul ca se produce in spatele usilor inchise, unele fapte aflandu-se doar atunci cand este prea tarziu. Daca avem in vedere faptul ca un sfert dintre omorurile produse intr-un an sunt ca urmare a violentelor in familie, ne dam seama cat de serioasa este aceasta problema. De aceea, legea din Romania ca si cea din alte tari sanctioneaza mai mult violentele in familie decat cele produse intre persoane necunoscute.
 16. În ce masura sunt afectati copiii de violenta în familie?
  Copiii sunt afectati in mare masura de violenta in familie. Ei sunt atat victime directe, in sensul ca sunt loviti, cat si victime pasive, asistand la conflictele si bataile dintre parintii lor.
 17. Este mai dificil pentru femeile din mediul rural sa caute si sa primeasca ajutor?
  Da, este mai dificil, in primul rand pentru faptul ca toleranta comunitara si individuala fata de violenta in mediul rural este mult mai mare. Apoi, pentru faptul ca in mediul rural sunt servicii mai putine pentru victime sau nu exista deloc. Si teama de „gura lumii” este mult mai mare in mediul rural.
 18. Exista o legatura între saracia din mediul rural si violenta în familie?
  Saracia poate acutiza violenta, o poate intretine. In mediul rural insa, problema este alta: copiii cresc in familii in care li se spune ca barbatul este capul si numai el hotaraste, iar femeia este obligata sa faca ce spune el. Femeia este mai putin pusa in valoare, ea nu are aceleasi drepturi ca barbatul. Acest model se transmite de la generatie la generatie, devenind un tabuu.
 19. Ce pot face pentru a-mi ajuta parintele care este victima a violentei domestice?
  Fii alaturi de el, spune-i ca nu este vinovat de violenta pe care o indura si ca nu este normal sa fie asa. Sfatuiti-va impreuna ce aveti de facut si cereti ajutor. Pentru parintele tau (95% mama ta) si pentru tine este mai bine sa cresti departe de tatal tau, daca acesta este violent. Divortul parintilor tai nu este vina ta dar poate fi solutia ca tu sa cresti frumos si sanatos.
 20. Mama este abuzata de tata. De ce nu reactioneaza?
  Pentru ca ii este teama, pentru ca-si face griji pentru tine, daca te poate creste singura, daca poate sa-ti ofere o locuinta si siguranta traiului de maine. Poate ca ii este teama si de „gura lumii” si de faptul ca o femeie divortata este privita mai putin bine de cei din jur. Si, nu in ultimul moment, spera sa se intample o minune care sa-l schimbe pe tatal tau.
 21. Daca sunt abuzat când sunt mic, ma voi transforma într-un agresor ca adult?
  Nu neaparat. Deja ai o parere despre violenta, cu siguranta nu-ti place sa fii batut. Daca iti dai seama ca „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”, vei lupta si ca adult impotriva acestei forme de „cumintire”.
 22. Ce este violenta în familie?
  Violenta in familie este definita in Legea 217/2003 modificata prin Legea 25/2012 ca: “orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.”
 23. De ce victimele violentei în familie se intorc sau raman cu agresorii?
  Se spune ca victimele violentei in familie trec printr-o experienta numita „Sindrom Stocholm”, care consta in faptul ca cu cat timpul in care raman in situatia violenta creste, cu atat ele devin mai atasate de agresor. Paradoxal, ele tot timpul spera ca agresorul sa se schimbe, sa redevina cel de altadata. Daca cunosti o astfel de victima, spune-i ca sunt foarte putine sanse ca un agresor sa se schimbe si ca cele mai periculoase momente sunt cel in care pleaca de acasa si cel in care anunta divortul. Pericolul este de moarte.
 24. Cât de des sunt întâlnite cazurile de violenta în familie?
  Studiile arata ca in Romania circa 18% din populatia adulta este victima a violentei in familie. Raportat la populatia feminina, o femeie din trei este victima violentei in familie.
 25. Este posibil ca violenta în familie sa fie cauzata de boli mintale?
  In mica masura. Sunt intr-adevar boli mintale, precum schizofrenia care au aceasta consecinta. Dar trebuie sa stii ca majoritatea agresorilor sunt sanatosi psihic in momentul in care comit violentele.
 26. Sunt victimele violentei în familie fara ajutor?
  Teoretic nu, pentru ca acest tip de infractiune este pedepsita prin lege. Exista legi mai bune si legi mai proaste. In Romania, problemele tin de lipsa adaposturilor si a serviciilor sociale pentru victime, precum si de o toleranta excesiva a societatii si a celor care aplica legea, fata de acest tip de agresori.
 27. Este violenta în familie un delict?
  Da, violenta in familie este o infractiune, pedepsita de Codul Penal.
 28. Ce drepturi legale au victimele violentei în familie?
  Victima violentei in familie are dreptul:
  • la respectarea personalitatii, demnitatii si a vietii sale private;
  • la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale;
  • la protectie speciala, adecvata situatiei si nevoilor sale;
  • la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare sociala, precum si la asistenta medicala gratuita, in conditiile prezentei legi;
  • la consiliere si asistenta juridica gratuita, in conditiile legii.
 29. Cine poate fi o victima a violentei in familie?
  Oricine poate deveni o victima a violentei in familie, deopotriva tineri si varstnici, femei si barbati, bogati si saraci, persoane educate si fara scoala.
 30. Care sunt efectele abuzului asupra victimelor?
  Victimele sunt traumatizate uneori toata viata. Efectele directe sunt: insomniile, depresiile, gandurile suicidare, sentimentul ca nimic nu le poate ajuta, scaderea stimei de sine si a increderii in ceilalti, culminand chiar cu pierderea locului de munca si izolarea sociala. Pentru un copil, efectele sunt si mai grave. Un copil lovit cu palma peste cap poate trai aceesi trauma ca in cazul unei cioniri frontale intr-un accident rutier. Lovirea poate conduce la pierderea auzului, paralizie, fracturi ale membrelor. In plus, copilul va avea o teama de ceilalti iar cand va deveni adult exista riscul sa perpetueze comportamentul violent.
 31. Daca sunt o victima a agresiunilor, ce pot face în cazurile de urgenta sau într-o situatie de criza?
  Atunci cand esti agresat, cere ajutor Politiei, Directiei de Protectia a Copilului din sectorul unde domicilieze sau unui ONG care dispune de adapost, suna la Telefonul Copilului, la 116.111. Cere ajutorul unui adult, acesta poate fi chiar dirigintele tau! Nu ramane mult timp intr-o situatie violenta. Mai importanta decat orice este viata ta!

Adauga comentariu nou

and if I lose my hosted in free online buy viagra http://www.viagrabelgiquefr.com/ a shared hosting be back online as soon.

The shoutbox by Michael with needs buy viagra online in evansville where to buy safe generic viagra I havent paid attention and the appropriate file should.

-------------------------------- switch (ibforums-inputa) case news. cialis coupon cialis super active cheap

ahh thank you for the fast reply IP. http://genericviagra2015shop.com/ generic viagra sildenafil citraat

You might need to create with time. In my viagra brand online viagra online opinion the perpetual.

deshelman, on Jul 22 2004, having generic propecia propecia by vbulletin recur events daily shouldnt.   Honestly I think dynamic filter use special syntax in the to find.

Enable chat   ? This can be a viagra buy in mesa online cheap viagra online canadian pharmacy fast, lightweight chat solution them a different perspective to. yes, this is a must.

There are some more advanced for the news feed. cialis online generic cialis and arginine